Maito – Meidän Ystävämme

Posted on Jun 21, 2016 in Terveys

Maidon tärkeyttä korostetaan yleensä sen sisältämän kalsiumin takia. Maito sisältää kyllä kalsiumia suuren määrän. Maidosta imeytyy 32,1% kalsiumia, joten 100g:sta maitoa imeytyy 120mg * 32,1%=38,5mg. Maito sisältää paljon muutakin kuin kalsiumia. Maidon ravintoainekoostumus on todella monipuolinen

Rasvattoman maidon ravintoainekoostumus:

Vettä 87-91%

Hiilihydraatteja 4,8%
-laktoosia

Proteiineja 3,3% josta:
-kaseiinia 80%
-heraproteiinia 20%

Rasvaa 0%

Kaikkia vitamiineja

Kaikkia kivennäisaineita

Ravintoaineet ovat samat myös muissa
vähärasvaisissa maitovalmisteissa.

Maidon ravintoaineet osallistuvat mm. energian tuottoon, aineenvaihduntaan, hermoston toimintaan, hampaiden ja luuston rakentamiseen sekä kunnossa pysymiseen.

Rasvattoman maidon Glykeeminen Indeksi on 32 joka on matala. [GI= kuinka nopeasti verensokeri nousee]

Väite: .Luuni eivät mene rikki jos juon maitoa..

Totuus: Luuston tiheys määräytyy 80%:sti perimäaineksen perusteella. Mutta elintapoja optimoimalla voidaan kuitenkin vaikuttaa 20% luuston tiheyteen ja sitä kautta myös riskiin sairastua osteoporoosiin. Kalsiumin saannilla voidaan myös muuttaa luuston huippumassaa 5-10% ja siten vaikuttaa yli 50% lonkkamurtumariskiin myöhemmällä iällä. Vähäinen maidonkäyttö lapsuudessa suurentaa murtumariskin kaksinkertaiseksi.

Väite: .Maito hidastaa ruoan sulatusta..

Totuus: Täysmaito hidastaa ruoan sulamisnopeutta, jos sitä nautitaan aterian yhteydessä tai sen jälkeen, koska siinä oleva rasva hidastaa ruoan sulatusta, sekä maito itsessään muodostaa mahalaukkua ympäröivän kalvon. Maidon sulaminen on hidasta, koska sen proteiinista 80% on kaseiinia, joka on erittäin hitaasti sulavaa proteiinia. Kaseiini jää paakuiksi mahalaukkuun ja sen takia luovuttaa hitaasti aminohappoja vereen.

Väite: .En juo maitoa, koska se vain lihottaa siinä olevien hiilihydraattien takia..

Totuus: Maitovalmisteet muuttavat ruokavaliota matalan glykeemisen indeksin suuntaan. Tällöin aterian jälkeinen veren glukoositaso ei nouse niin korkeaksi kuin silloin, kun ateria sisältää suuren määrän pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja eli korkean glykeemisen indeksin tuotteita. (Huom. Tälläkin seikalla on kuitenkin toiset kasvonsa, sillä maidon insuliini-indeksi luku on suhteellisen korkea. Asian tutkiminen on nykyään vielä lapsen kengissä, joten aiheesta ei täysin varmaa tietoa) Syömällä aterian yhteydessä maitotuotteita nälän tunne pysyy poissa pidempään. Tutkimusten mukaan runsaan kalsiumin saanti maitovalmisteista näyttää sekä ehkäisevän että tehostavan laihdutusta. Eräissä väestötutkimuksissa on todettu, että paljon maitovalmisteita käyttävillä riski ylipainoon on selvästi pienempi kuin vähän maitovalmisteita käyttävillä. Maitovalmisteet sisältävät jotakin, mikä näyttää vaikuttavan energian hyväksikäyttöön elimistössä. Eräs norjalaistutkimus on kuitenkin todennut maitotuotteiden käytön nostaneen painoa tutkituilla naisilla.

Maito ei siis sovi sekoitettavaksi palautusjuomaan, koska siinä oleva kaseiini proteiini imeytyy hitaasti vereen, jolloin saatava hyöty palautusjuomassa on todella pieni verrattuna hera proteiiniin. Maitoa tulisi käyttää proteiinin lähteenä ennen nukkumaan menoa (mutta vain vähäisissä määrin, sillä sisältää hiilihydraattia, joka voi estää kasvuhormonipiikin), jolloin aminohappoja imeytyy vereen hitaasti yön aikana ja myös pitkin päivää jolloin proteiinin saanti on tasaista. Suositeltavaa olisi käyttää palautumisjuomissa heraproteiinia ennen ja jälkeen harjoittelun.

Maidon käyttö voi ehkäistä mm. sydän- ja verisuonisairauksien, korkean verenpaineen, osteoporoosin, paksusuolensyövän ja karieksen syntymistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *