Miksi Geologia on Mahtavaa

Posted on Feb 26, 2016 in geologia

Geologiaa pidetään usein tylsänä, ja ei-coolina tieteenalana. Mielikuvissa pyörii vanhat miehet maastoasuissa, hieromassa pienillä tupsuilla kivenpalasia auringon alla. Jopa arkeologia on coolimpaa, osaltaan kiitos Indiana Jonesin.

Tämä kivientutkinta avaa sinulle kuitenkin maailman, johon harva on tutustunut. Harva on pohtinut, miksi maa on muodostunut sen muotoiseksi kuin se on. Miksi laaksot ja kalliot ovat muuttuneet sellaisiksi? Eikä tämä tutkimus jää vain maapallolle, vaan kohteena voidaan tutkia vaikka kuuta tai Marsia!

Geologit voivat tutkia tulivuoria, ja miten ne toimivat, tai ovatko ne purkautumussa lähiaikoina. Laavavanot, mannerlaatat, ja kraaterit ovat kaikki mielenkiintoisia geologisia tutkimuskohteita.

Tämän lisäksi he voivat määrittää eri kivien ikää, ja päätellä näin paljon maapallon synnystä ja ajankulusta. Fossiilit ja muinaiset ajanjäänteet voidaan ajoittaa, ja täten tarkentaa kuvaamme historiasta. Eroosion jäljet kertovat kanssa oman tarinansa kuinka aika maapallollame on muuttunut vuosimiljoonien aikana. Kaikki tämä kuuluu geologiaan.

Näistä kaikista voidaan taas päätellä monia ei suoranaisesti kiviin liityviä asioita. Miksi eliöt ovat kehittyneet niin kuin ne ovat? Miksi ihminen lähti kuivalle maalle aikanaan? Kuinka linnut ovat kehittyneet? Päättelemällä maasta saatua tietoa, voidaan ratkoa monia maailman mysteereitä.

Tästä syystä geologia on mahtavaa! Et ole ehkä vain koskaan älynnyt sitä 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *